ragu bolognese
Zooooo lekker. Ik heb het geluk gehad om pasta bolognese in Bologna te eten maar wees niet bang ook hier kun je het lekker maken. Als je wil weten voor hoeveel mensen dit recept is, ik baseer dat altijd op de hoeveelheid gehakt die ik gebruik. In dit geval 500 gram, dan is het saus voor ongeveer vier of vijf mensen. Eet deze saus alsjeblieft met een wat grotere/bredere pastavorm dan spaghetti. Het is niet zomaar een slap tomatensausje maar een zware vleessaus. Spaghetti is te dun en slap om al deze saus te dragen. 'Spaghetti bolognese' is een Amerikaanse uitvinding dus eet het maar gewoon met tagliatelle of iets dergelijks thank youuuuuuu.
ingrediƫnten
- olijfolie
- 500 gram half-om-half gehakt (of gewoon gehakt mag oooook)
- spek (eigenlijk pancetta of zoiets maar doe maar gewoon zo'n bakje spekjes van de supermarkt)
- 2-3 grote uien
- 2-3 flinke wortels
- 2-3 stengels bleekselderij
- knoflook (je mag best veel doen maar 1 teentje is ook genoeg)
- 1 blikje tomatenPUREE
- wijn (hoeft niet peeeeeer seeee maar is wel lekker)
- melk
- peper & zout
- laurierblaadje
bereidingswijze
- bak de spek op een beetje een laag vuur zodat er lekker veel vet uitkomt
- snij tijdens het bakken van de spek de uien, wortels en bleekselderij heeeeeeeel klein (echt ministukjes je kan ook in de keukenmachine gooien)
- als de spek goed gebakken is en er een aardig laagje vet in de pan ligt (je kan ook nog wat olijfolie erbij doen als je het niet genoeg vindt) kan je het vuur weer iets hoger zetten en al je gesneden groente erin gooien. Dit is ook het moment dat je je knoflook in hele dunnen schijfjes snijdt en toevoegt. Dit laat je allemaal voor een lange tijd op het vuur staan (ik zou wel af en toe roeren maar in principe kan je ondertussen beetje andere dingen doen, maakt niet uit als het een klein beetje aanbrandt)
- als de groente zacht is en aardig in volume is afgenomen, voeg je het gehakt toe en roer je dit heeeeel goed door elkaar zodat er geen grote stukken gehakt meer zijn
- meteen na het roeren van het gehakt gooi je witte wijn erbij en laat je dit inkoken (als je geen wijn hebt kan je deze stap overslaan)
- nu voeg je de tomatenpuree toe samen met jouw gewenste vorm van vloeistof. Als je bouillon hebt gooi je dat erbij, ik vind melk lekker erdoor maar gewoon water kan ook. Niet bang zijn als je saus er nu heel nat uitziet, het wordt vanzelf mooi. Gooi nu ook een laurierblaadjes erin (ik gooi nu vaak ook een beetje van de 'italiaanse kruiden' erin en soms ook een korst van de parmezaanse kaas als ik die heb)
- wat peper & zout betreft, je kan dit erbij gooien wanneer je ook het laurierblaadje en dergelijke toevoegt. Je kan ook bij elke stap steeds een beetje peper & zout toevoegen maar hier moet je wel mee oppassen omdat je niet goed weet hoe zout het uiteindelijk wordt aangezien de spek ook al veel zout toevoegt